Pradžia » Kultūra » Europos kultūros sostinė 2022 - Kaunas

Europos kultūros sostinė 2022 - Kaunas

By BNS │ adiena.lt

Europos kultūros sostinės vardą 2022 metams Kaunui pelniusios paraiškos meno vadovė Virginija Vitkienė sako, kad jos komanda dabar turi penkerius metus pasiekti, jog miestas, ilgus metus buvęs lyg giliai paslėptas deimantas, pagaliau suspindėtų.

„Komisijos nariai mus padrąsino ir po vizito į Kauną sakė, kad jie jautėsi lyg atradę giliai paslėptą deimantą Europos viduryje – mūsų miestą. Tai šį deimantą, kuris dar giliai paslėptas, – turime penkerius metus, kad jis suspindėtų“, – BNS sakė V. Vitkienė.

Kauno rotušė, Zitos Gaižauskienės nuotr.

Kauno programoje didelis dėmesys skiriamas miestiečių įtraukimui ir kultūros sklaidai nuo centro nutolusiuose mikrorajonuose, gyventojų suartinimui, pažinčiai su jo istorija – tautinėmis bendruomenėmis ir tarpukario laikotarpiu.

Tarp žvaigždžių, kurios dalyvaus Europos kultūros sostinės renginiuose – garsi dirigentė Mirga Gražinytė–Tyla bei litvakas Pietų Afrikos kompozitorius Phillipas Milleris.

Taip pat „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komanda rengiasi su miestiečiais sukurti Kauno mitologinį žvėrį. Jis mieste turėtų pasirodyti Europos kultūros sostinės metais, o susitikti su juo atvyks mitinės būtybės iš visos Europos.

– Ši proga, pavadinimas labai gražus: Europos kultūros sostinė, tačiau jeigu reikėtų apibūdinti – ką čia Kaunas iš tiesų laimėjo? Kas dabar nutiks miestiečiams, ko jiems laukti ir ko visai Lietuvai laukti iš šio projekto?

– Mūsų tema yra šiuolaikinės sostinės koncepcija. Mūsų auksinis miesto periodas buvo laikinosios sostinės periodas, kai miestas sukoncentravo visą valstybės energiją, užkūrė visą nepriklausomos valstybės diplomatiją, politiką ir kultūrą. Tai buvo toks bendruomeniškas pakilimas, Kaune kunkuliavo tokia vienybė, kurios nesugebėjo ištrinti net ir sovietinis režimas.

Bet mūsų miestui dirbtinai iš jo ištraukus visą kultūrinę dvasią ir pavertus technokratiniu, industrializuotu miestu, uždarius čia universitetą, tiesiog buvo užrištos lūpos, akys, miestas dirbtinai buvo paverstas techniniu. Dabar jis per kultūrą grįžta į savo gyvybingumą ir tampa šiuolaikišku.

Mes nebenorime tik nostalgiškai žiūrėti į praeitį, bet tą laikinosios sostinės laikotarpį paimti kaip mūsų atramą ir tokį patį bendruomeniškumo lygį pasiekti mieste. Tam mes turime atgaivinti atmintį apie įvairias tautines bendruomenes, kurios gyvena Kaune. Mūsų tikslas – inicijuoti festivalius, kai Europos lygio menininkai, Lietuvos menininkai atvyks ne tik į teatrus, galerijas, bet tiesiai į gyventojų kiemus. Tai viena kryptis – įtraukti kuo daugiau žmonių į bendruomeniškumo veiklas.

Kitas dalykas – aukštojo meno pasiūla ir Europos dėmesys bus didesnis, daugiau pristatoma įvairių Europos kultūrų per didelius renginius miesto gatvėse. Yra du aspektai: kultūrinis prieinamumas, įtraukimas ir atsivėrimas Europai.

Komisijos nariai mus padrąsino ir po vizito į Kauną sakė, kad jie jautėsi lyg atradę giliai paslėptą deimantą Europos viduryje – mūsų miestą. Tai va šį deimantą, kuris dar giliai paslėptas, – turime penkerius metus, kad jis suspindėtų. Mūsų miesto istorija – ištrintos kultūros ir vėliau vėl miesto varikliu ir gyvybe tampančios kultūros – galėtų įkvėpti daugybę Europos miestų.

Z. Gaižauskienės nuotr.

– Gal jau maždaug susidėliojote darbus, kokie bus artimiausi žingsniai laukiant tų 2022-ųjų?

– Tie darbai yra nuo labai techninių iki labai kūrybinių. Pirmasis techninis darbas – jau šiandien (ketvirtadienį – BNS) notaro kabinete registruojama viešoji įstaiga „Kaunas 2022“. Ją kartu steigia Kauno miesto savivaldybė ir šių entuziastų, kurie parengė paraišką, įkurta asociacija „Kultūros tempo akademija“.

Šį pavasarį toliau tęsime pilotinius projektus, kuriuos esame pradėję. Kultūros tempo akademijos vienas iš fakultetų jau veikia – kūrybinės dirbtuvės su vyresnių klasių moksleiviais, kurie analizuoja kultūros institucijas Kaune, ir pateiks pasiūlymus jų komunikacijai tobulinti, kad tos institucijos būtų patrauklios to amžiaus vaikams.

Taip pat statomas vienas spektaklis žydų atminties tema. Rudenį užkursime Kultūros tempo dar vieną labai svarbų fakultetą: bendruomenių aktyvistų rengimo kursus. Mūsų paraiškoje pagrindinį vaidmenį vaidina didesnis kultūros prieinamumas žmonėms, kurie gyvena dideliuose miegamuosiuose rajonuose, tokiuose kaip Šilainiai Kaune, kur yra 50 tūkst. gyventojų ir nėra beveik nė vieno kultūros centro, išskyrus vieną biblioteką. Mūsų tikslas – mikrorajonuose „implantuoti“ kūrybines laboratorijas – ne daryti naujus pastatus, bet telkti žmones kūrybinėms veikloms ir tam norime parengti bendruomenių aktyvistus.

Mūsų Šiuolaikinės sostinės projektas suskirstytas į keturis etapus: pirmasis etapas – 2017 – 2018 metai ir jis skirtas kultūros įstaigų bei menininkų partnerystei stiprinti, toliau projektams vystyti. Turime nemažai pasiūlymų, juos sugeneravome į bendras platformas, bet konkretų turinį su didesniais ir mažesniais renginiais sukursime dabar kartu su kultūrininkais.

– Galima manyti, kad jau šiemet ir kitais metais mieste prasidės pirmi judėjimai, renginiai, susiję būtent su šia proga?

– Taip, tai tęstinių renginių ciklai. Iš pradžių vyks mažesnio mastelio, bandomieji. Mūsų tikslas yra turėti 36 kūrybines laboratorijas seniūnijose: 11 seniūnijų Kaune ir 25 rajone. Pirmais metais atsiras keturios–penkios, paskui – dar dešimt. Jau 2020-aisiais turėtų veikti visos 36.

Mes turime užsiauginti ir komandą. Iki šio laiko komandoje dirbo žmonės, kurie turi savo tiesioginius darbus ir kiek galėdavo, prisidėdavo patarimais, tekstais, idėjomis, informacija ir tyrimais, bet tokio dydžio projektui reikės įdarbinti komandą. Pagal galimybes, kiek galėsime įdarbinti, atitinkamai plėsis laukas ir veiklų trajektorija.

Bet jau dabar vyksta trys projektai, ir tikimės, kad per metus „užkursime“ kokius dešimt, ir kitais metais jau valstybės šimtmečio proga tikrai pasiūlysime originalių dalykų visai Europai.

– Paraiškoje daug kalbama apie kultūros decentralizaciją, meno prieinamumo didinimą mieste. Kodėl tai apskritai yra svarbu?

Z. Gaižauskienės nuotr.

– Aukštąją kultūrą naudoja apie dešimt procentų visuomenės, o mažesniuose miesteliuose dar mažiau turi galimybių, nes tai nėra pigu, ne visiems ir įdomu, nes jie neturėjo galimybės susidurti su, tarkime, profesionaliu teatru. Mūsų tikslas yra, kad žmonės gyventų savo kasdienybėje, suvokdami kultūros vertę.

Reikėtų pamatyti Šilainių gyventojų akis ir laimę, kurią jie patiria, kai menininkė Evelina Šimkutė atsiveža į tą blokinių daugiabučių kvartalą menininkus iš viso pasaulio, apgyvendina savo ir kaimynų namuose, ir tie menininkai kuria kartu su gyventojais, kai tai tampa tarptautiniu nuotykiu šeimoms, kurios iki tol nebuvo šiuolaikinio meno centre. Tai yra nepamatuojami žmogiškieji kontaktai, ryšiai ir patirtys, kurie tuos žmones vėliau paskatins nueiti ir į teatrą, ir į muziejų ir pagalvoti, kad kultūra nėra tik elitinis dalykas – tai yra tiesiog bendravimo priemonė.

– Ar jau žinoma, kokie didieji renginiai vyks Kaune, gal net konkretūs menininkai?

– Iš pasaulinio garso atlikėjų turime pasikvietę Mirgą Gražinytę–Tylą, kad suburtų didžiulius orkestrinius pasirodymus atidarymams ir įvairiems didiesiems renginiams, taip pat Pietų Afrikos Respublikos kompozitorių Phillipą Millerį, jis yra litvakas, turintis Kaune šaknų. Jis Kaune statys Susitaikymo oratoriją, joje gros ir dainuos daugiau kaip penkių tautybių žmonės iš Kauno ir viso pasaulio.

Viena linija, kuri parodė, kad žiūrime į savo miestą kaip į gyvą organizmą – mes tai vadiname mitologiniu Kauno žvėrimi – tai programa, kuruojama Ryčio Zemkausko. Kaunas neturi savo mito, savo žaidybinio elemento, su kuriuo galėtų tapatintis įvairaus amžiaus, pomėgių žmogus. Mes teigiame, kad per šią programą sukursime mitą Kaunui ir tai turbūt bus pirmas kartas Europoje, kai sąmoningai per įvairias kultūrines iniciatyvas bus kuriamas mitologinis personažas ir visa jo istorija, o kartu – Kauno istorija.

Bus kuriami animaciniai filmai, skaitmeninės aplikacijos, kurių pagalba galėsime lankytis mitologinio žvėries olose, urvuose ir vietose. Visa ši programa pasieks kiekvieną mikrorajoną.

Didieji trys renginiai – atidarymas, Kauno dienos ir uždarymas – bus susieti su šiuo mitiniu gyvūnu: pirmas bus pažadinimas, antrasis – jo pamatymas realiai ir paskutinis – uždarymas su žvėrimi ir sąlygų nustatymas, kaip Kaunas gali funkcionuoti toliau darnoje su savo istorija. Šiuose trijuose renginiuose, ypač Santakos parke vykstančiame žvėries pasirodyme, mes esame pakvietę dalyvauti įvairius Europos mitologinius žvėris kaip Lochneso pabaisa ir visus kitus. Jie maloniai priėmė kvietimą.

– O tas Kauno žvėris jau turi vardą ar pavidalą?

– Stebuklas bus tai, kad kiekviena bendruomenė, mokykla, darželis galės ir piešti, ir rinkti vardą kurti istorijas, ir mes tą žvėrį sukursime kartu, aišku, vadovaujami profesionalių žmonių, kurie supranta, kas yra naratyvas, duodami tam tikras gaires kaip stuburą, kuris bus aplipintas kauniečių fantazija.

– Daug programos elementų paremta miestiečių įsitraukimu. Ar jums nėra neramu, kad gal tie miestiečiai nenorės, neįsitrauks taip smarkiai? Kai miestas taip ilgai neturėjo tokios tradicijos, ar jis pajėgs taip mobilizuotis ir pasikeisti?

– Čia yra didžiausias iššūkis.

Z. Gaižauskienės nuotr.

Tačiau matome ypač sėkmingus projektus mūsų Šančių mikrorajone, kur Vita Gelūnienė su Ed Carrol daugiau kaip dešimt metų intensyviai dirba su bendruomene, inicijuoja net apleistų Šančių teritorijų atgaivinimą ir įtraukia vis daugiau vietos gyventojų.

Šilainių atvejis taip pat parodo, kad žmonės yra ištroškę tokių dalykų. Šilainiuose gyvena apie 200 poetų ir jie daro pasivaikščiojimus, per kuriuos kiekvienas poetas prie savo laiptinės skaitydavo savo eiles. Reikėjo tiek nedaug ir visiškai jokio biudžeto.

Šitokios iniciatyvos rodo, kad kai tinkamoje vietoje tinkamu metu su tinkama aistra atsiranda žmogus, kuriam rūpi bendruomenė, prasideda labai jautrūs, įdomūs dalykai. Mūsų tikslas nėra daryti masinių dalykų, ištraukti visus iš daugiabučių į kiemą, bet kiekviename rajone žmonės žinos, kur jie gali ateiti su savo kūrybiniu sumanymu. Būtent šias iniciatyvas paremsime mažosiomis stipendijomis, kad šios bendruomenės ne tik susiburtų, bet ir pasiūlytų visam miestui savo kultūros savaitę.

 

Vertinimo dar nėra.
Prašome palaukti

24 Komentarai

  1. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell
    you I truly enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?

    Thanks a lot!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  2. M.E.C Mon Electricien Catalan
    44 Rue Henry de Turenne
    66100 Perpignan
    0651212596

    Electricien Perpignan

    It is perfect time to make a few plans for the long run and it is time to be
    happy. I have learn this publish and if I could I wish
    to counsel you few fascinating issues or suggestions. Maybe you
    can write subsequent articles referring to this article.
    I want to read even more things approximately it!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  3. Taxi moto line
    128 Rue la Boétie
    75008 Paris
    +33 6 51 612 712  

    Taxi moto paris

    Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with?
    I’m planning to start my own blog in the near future but I’m
    having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

    The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
    and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I
    had to ask!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  4. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that „perfect balance“ between superb usability and visual appeal.
    I must say you have done a great job with this. In addition, the blog
    loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog!
    cheap flights y2yxvvfw

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  5. Admiring the time and energy you put into your blog and detailed information you offer.
    It’s great to come across a blog every once in a while
    that isn’t the same outdated rehashed material. Great read!
    I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  6. For the reason that the admin of this website is working, no doubt
    very soon it will be famous, due to its quality contents.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  7. Hi there! I simply wish to give you a huge thumbs up for the excellent info you have right here on this post.
    I’ll be returning to your site for more soon.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  8. Thanks for some other informative site. Where else may I
    am getting that kind of information written in such a perfect means?
    I have a venture that I’m just now working on, and I have been at the glance out for such info.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  9. Greate post. Keep posting such kind of information on your page.
    Im really impressed by your blog.
    Hello there, You’ve performed a fantastic job.
    I will definitely digg it and in my opinion recommend to my
    friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  10. you are in point of fact a just right webmaster. The
    web site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick.
    In addition, The contents are masterwork.

    you’ve done a fantastic process in this matter!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  11. hi!,I love your writing very much! share we be in contact extra approximately your post on AOL?

    I require an expert on this house to solve my problem. May be that’s
    you! Having a look ahead to peer you.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  12. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
    Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice
    quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  13. Hello it’s me, I am also visiting this web page daily, this website is genuinely
    fastidious and the viewers are really sharing pleasant thoughts.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  14. I don’t even understand how I finished up here, however I assumed this publish
    was once great. I do not recognise who you’re but definitely you’re
    going to a well-known blogger should you aren’t already.
    Cheers!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  15. Touche. Solid arguments. Keep up the good work.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  16. This is a topic which is near to my heart… Many
    thanks! Exactly where are your contact details though?

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  17. Wonderful web site. Lots of useful info here. I’m sending it to some buddies ans also sharing in delicious.
    And naturally, thank you on your effort!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  18. Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually know what you are
    talking approximately! Bookmarked. Please additionally consult
    with my website =). We may have a hyperlink alternate
    agreement among us

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  19. Hello it’s me, I am also visiting this web site daily, this web site is actually pleasant and the viewers are
    really sharing pleasant thoughts.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  20. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the
    book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the
    message home a bit, but instead of that, this is excellent blog.
    An excellent read. I will definitely be back.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  21. I am regular reader, how are you everybody? This post posted at this site is in fact good.

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  22. It is the best time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
    I have learn this put up and if I could I want to
    counsel you some attention-grabbing things or tips. Maybe
    you could write next articles regarding this article.
    I wish to learn even more issues approximately it!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  23. Nice weblog right here! Additionally your web site rather
    a lot up very fast! What web host are you the usage of?
    Can I get your affiliate link to your host? I desire my site loaded up
    as fast as yours lol

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  24. I’m really enjoying the design and layout of your website.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me
    to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
    Outstanding work!

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

5 × 4 =