Pradžia » Kultūra » Prasideda Vilniaus knygų mugė

Prasideda Vilniaus knygų mugė

By adiena.lt

Šiandien prasideda tradicinė Vilniaus knygų mugė, kuri vasario 23-26 d. kvies į diskusijas aktualiausiomis visuomenės, kultūros ir politikos temomis. Šiųmetės mugės tema – lietuviški ženklai pasaulyje.

Ar įsivaizduojame, kiek esame davę pasauliui, kokio masto mokslo ir meno bei kultūros lauko žmonės iki šiol sieja save su mūsų šalimi?

Šiųmetės knygų mugės tema - lietuviški ženklai pasaulyje

Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) direktoriaus Mindaugo Kvietkausko teigimu, vieną ryškiausių pėdsakų pasaulyje palikusių grupių – litvakai, Lietuvos didžiosios kunigaikštystės (LDK) teritorijoje gyvenę žydai, kurių paveldas pasaulyje yra išskirtinis, tačiau Lietuvoje iki galo neįsisąmonintas, bet keliantis vis didesnį susidomėjimą.

Ryšys, kurį po truputį atrandame iš naujo

M. Kvietkausko teigimu, temą diskusijai „Pasaulio litvakų talentai: kas jie šiandienos Lietuvai?“ įkvėpė suvokimas, kiek nedaug dar iš tiesų žinome apie litvakus – iš Lietuvos teritorijos po pasaulį pasklidusius žydus.

„Litvakiškąją tapatybę apibrėžia, ją identifikuoti, atskirti nuo kitų kraštų ir kitos kultūrinės aplinkos žydų padeda keli pamatiniai dalykai. Visų pirma, tai kalba – litvakiška jidiš tarmė, tapusi ir bendrinės jidiš kalbos pagrindu. Kitas aspektas – teritorija, kurioje gyveno litvakai. Ji praktiškai sutampa su Algirdo ir Gedimino laikų LDK teritorija, tad politinės ribos aiškios ir labai glaudžiai susijusios istorine Lietuva. Trečias dalykas – tai religinė tradicija. Litvakai – gana griežti ortodoksai, jų religinei tradicijai labai svarbus itin detalus judėjų šventraščių, Toros studijavimas, aiškinimas ir interpretavimas, o kultūroje bei auklėjime didžiulį vaidmenį vaidina intelektualinės pratybos, proto kritiškumo ir aštrumo lavinimas.

Galima sakyti, kad tai buvo intelektą labai gerbusi bendruomenė, o litvako stereotipas – kritiškas racionalistas“, – litvakiškosios tapatybės svarbiausius bruožus vardija M. Kvietkauskas.

Dar vienas ryškus aspektas, apibrėžiantis litvakus, – tai ryšys su istorine ir etnine Lietuva, su šita žeme, jos peizažu.

Pasak M.Kvietkausko, diskusijai apie litvakų paveldą pakviesti paskatino ir kaskart kylantis visuomenės susidomėjimas, kai jų palikuonys tampa Nobelio premijų ar Oskarų laureatais.

Abipusis dialogas ir gydantis atvirumas

Tačiau yra ir kita tokių atradimų pusė – aštrėjantis suvokimas, kaip šis palikimas būtų galėjęs skleistis Lietuvoje, jei lietuvių ir litvakų sugyvenimas per Holokaustą nebūtų sugriautas, o litvakų gentis – fiziškai sunaikinta.

„Tai tikrai skausminga savirefleksija, kurią lydi supratimas, jog litvakų praradimas buvo didžiulė Lietuvos valstybės, visos visuomenės ir tautos netektis. Tas ryšys buvo labai žiauriai nutrauktas ir dabar mes turime jį atstatyti iš baisių griuvėsių, peržengdami labai sunkią atminties traumą(…). Apie visus šituos mūsų santykių aspektus ir kalbėsime Vilniaus knygų mugėje vyksiančioje diskusijoje“, – sako M. Kvietkauskas.

Vyksta 18-tą kartą

Klaipėdos žurnalistai praėjusių metų Knygų mugėje su vilniečiais kolegomis

Knygų mugė vyks jau 18-tą kartą, joje šiemet laukiama 27 užsienio svečių iš 12 šalių, tokių kaip Izraelis, Prancūzija, Rusija, JAV, Jungtinė Karalystė, Ispanija, Estija, Islandija, Lenkija, Italija, Suomija ar Čekija. Nuo mugės jau neatsiejami tokie lietuvių išeivijos vardai, kaip Tomas Venclova, Algis Mickūnas, Stasys Eidrigevičius, Dalia Staponkutė ar Valdas Papievis.

Vasario 23-26 d. vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje lankytojai galės ne tik diskutuoti, bet ir apsilankyti visose tradicinėse erdvėse: susitikimuose su rašytojais, bukinistų pasaže, bibliotekų erdvėje, Vaikų literatūros salėje ar vakaroti Muzikos salėje.

 

 

Vertinimas: 5.0. Balsų skaičius: 1
Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

septyni − 7 =