Pradžia » Pasaulis » ES iki 2030 metų privalo uždaryti visas anglimi kūrenamas elektrines

ES iki 2030 metų privalo uždaryti visas anglimi kūrenamas elektrines

By AFP-BNS │adiena.lt

Europos Sąjunga privalo iki 2030 metų uždaryti visas savo anglimi kūrenamas elektrines, kurių yra net 315, kad galėtų įvykdyti pagal Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos prisiimtus įsipareigojimus, pareiškė mokslinių tyrimų institutas.

Siekiant 2015 metų gruodį įvykusioje Paryžiaus konferencijoje užsibrėžto tikslo – neleisti, kad pasaulio klimatas atšiltų daugiau kaip 2 laipsniais pagal Celsijaus skalę, palyginti su ikipramoniniu lygiu – būtina laipsniškai uždaryti ES anglimi kūrenamas elektrines, pažymėjo „Climate Analytics“.

Daugiausia šiluminių elektrinių yra Lenkijoje

„Climate Analytics“ skaičiavimais, iki 2050 metų ES turi išmesti ne daugiau kaip 6,5 gigatonos anglies dioksido, kad galėtų atitikti 2 laipsnių pagal Celsijaus skalę tikslą.

Tačiau ES viršys šį kiekį 85 proc., jeigu jos anglimi kūrenamose elektrinėse ir toliau bus išmetamas dabartinis anglies dioksido kiekis.

Pasak instituto, 28 ES valstybėse narėse šiuo metu yra 315 anglimi kūrenamų elektrinių. Taip pat paskelbta apie planus pastatyti dar vienuolika tokių jėgainių.

„Mūsų nuomone, pigiausias būdas ES išmetamą anglies dioksido kiekį sumažinti tiek, kad būtų įvykdyti pagal Paryžiaus susitarimą prisiimti įsipareigojimai, būtų laipsniškai atsisakyti anglies elektros energijos gamybos sektoriuje ir šį pajėgumą pakeisti atsinaujinančiaisiais šaltiniais ir energijos vartojimo efektyvumo priemonėmis“, – pareiškė Paola Parra, viena iš ataskaitos autorių.

Anot jos, daugiausiai darbo teks Vokietijai ir Lenkijai, nes joms kartu tenka 54 proc. deginant anglį išmetamo anglies dioksido kiekio.

 

Vertinimo dar nėra.
Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

šešiolika − trylika =