Pradžia » Lietuva » PLB vadovė Dalia Henke apie dvigubą pilietybę išeiviams: esame spąstuose

PLB vadovė Dalia Henke apie dvigubą pilietybę išeiviams: esame spąstuose

By BNS │ adiena.lt

Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkė Dalia Henke nesitiki greitų sprendimų dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, anot jos, šis siekis dabar – teisiniuose spąstuose.

BNS nuotr.

„Esame atsidūrę Konstitucijos spąstuose, nes Konstitucinis Teismas jau tris kartus išaiškino, kad kalbant apie dvigubą pilietybę visi sprendimai, be Konstitucijos keitimo per referendumą, neįmanomi“, – sakė D. Henke po šią savaitę vykusių susitikimų su Lietuvos politikais bei Konstitucinio Teismo (KT) pirmininku Dainiumi Žalimu.

KT vadovas D. Žalimas po susitikimo pabrėžė, kad įteisinti daugybinę pilietybę galima tik pakeitus Lietuvos Konstituciją – Pilietybės įstatymo pataisų tam nepakanka. Tuo tarpu D. Henke sako, jog tarp išeivių ir Lietuvos institucijų atstovų „yra ir tam tikras nesusišnekėjimas, kas apie ką kalba ir turi omenyje“.

„PLB kalba apie pilietybės išsaugojimą, kaip išlaikyti tą prigimtinę teisę. Konstitucijoje įrašyta, kad Lietuvos pilietybė įgyjama gimstant“, – pabrėžė pasaulio lietuvių atstovė.

Pasak jos, dėl Konstitucijos formuluotės, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis, aiškinimo dvigubos pilietybės galimybė tapo retorikos įkaite.

„Kas tas atskiras atvejis – KT išaiškino, kad tai labai reti ir išimtiniai atvejai, bet tai retorika, kalbinis momentas“ – sakė PLB pirmininkė.

Pasak jos, dėl dabartinio reguliavimo galimos visiškai kuriozinės situacijos, kai prie stalo susėdus šeimai, tėvams su vaikais, jie bus skirtingų šalių piliečiai.

„Vaikai, sulaukę 18 metų, nebeturi apsispręsti (kurios valstybės pilietybę rinktis), jie gimimu gali išlaikyti Lietuvos pilietybę. Kai prie vieno stalo sėdi šeima, ir vaikai gali išlaikyti Lietuvos pilietybę, o tėvai – ne, tai kažkoks nesusipratimas“, – kalbėjo D.Henke.

Šiuo metu ji mato vienintelę galimybę siekti dvigubos pilietybės įteisinimo – iš pradžių sumažinti reikalavimus referendumui, kuriuo būtų keičiamas Konstitucijos 12 straipsnis dėl pilietybės.

„Nei Referendumo įstatymas nėra paruoštas, nei piliečiai dalyvauti referendume nėra pasirengę, tai didžiulis darbas, kuris turi būti padarytas. Taigi dabar esame spąstuose“, – reziumavo PLB vadovė.

Vertinimas: 5.0. Balsų skaičius: 1
Prašome palaukti

4 Komentarai

  1. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am
    going to return yet again since I book-marked it. Money and freedom is
    the greatest way to change, may you be rich and continue to guide
    others. cheap flights y2yxvvfw

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  2. It’s going to be ending of mine day, except before end I am reading this wonderful post
    to improve my experience. cheap flights y2yxvvfw

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  3. It’s wonderful that you are getting ideas from this article as well as from our argument made
    at this time. adreamoftrains web hosting service

    Vertinimo dar nėra.
    Prašome palaukti
  1. Atgalinis pranešimas: enlightened keto ice cream

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

11 − penki =