Pradžia » Airija » Brangstantys tabako gaminiai sustabdys vėžį?

Brangstantys tabako gaminiai sustabdys vėžį?

By rte.ie │adiena.lt

Airijoje priskaičiuojama beveik 3000 mirčių nuo vėžio, kurį sukėlė rūkymas. Tai sudaro vieną ketvirtadalį nuo visų mirtinų vėžio diagnozės atvejų, užfiksuotų šalyje.

©Pexels.com

Šiandien pažymėdama Pasaulinę vėžio dieną, Airijos vėžio draugija (angl. The Irish Cancer Society) paragino vyriausybę pasekti Australijos pavyzdžiu, paskelbusios apie planus padidinti cigarečių pakelio kainą iki 40 Australijos dolerių (28,50 eurų) iki 2020 metų.

Draugijos nuomone, tabako gaminių kainos didinimas yra vienas iš efektyviausių būdų sumažinti rūkančių žmonių skaičių.

Draugijos atstovas Donal Buggy sakė: „Mums reikia aiškiai parodyti, kad vyriausybė rimtai siekia savo numatyto „Nerūkančios Airijos“ (angl. Tobacco Free Ireland) tikslo iki 2025 metų.

Norint tai padaryti, turime sekti Australijos pavyzdžiu. Pakėlus akcizo mokestį ir įgyvendinus kitas politikas, pavyzdžiui, nepatrauklų, paprastą cigarečių pakavimo būdą, Australijoje rūkymas nukrito iki 12,8 procentų 2016 metų viduryje. Tuo tarpu Airijoje rūkančiųjų skaičius sudaro šiek tiek mažiau nei 20 proc.“

Kiekvienais metais šalyje maždaug 20 000 žmonių yra diagnozuojamas invazinis vėžys. Naujų atvejų skaičius kasmet auga ir prognozuojama, kad išaugs dvigubai iki 2040 metų.

Airijos vėžio draugija mano, kad aukšta cigarečių kaina ir jaunų potencialių rūkalių ribojimas nuo tabako gaminių yra pagrindiniai elementai, siekiant sumažinti rūkymo lygį Airijoje.

Tuo tarpu rūkaliams skirta „Forest Ireland“ grupė nesutinka su tabako gaminių kainos didinimu.

Jos atstovas John Mallon sakė: „Tabako kainų didinimas - neįtikėtinas išpuolis prieš vargšus ir vyresnio amžiaus asmenis. Tokiu būdu atveriamos durys neteisėtai prekybai ir įstatymus gerbiantys piliečiai stumiami į nusikalstamų gaujų rankas.

Tabakas yra legalus produktas ir vartotojai neturėtų būti baudžiami, su jais neturėtų būti elgiamasi, kaip su raupsuotaisiais, vien dėl to, kad jie turi teisę pirkti ar vartoti tabaką.

Labai lengva didelius atlyginimus gaunančioms valstybinėms galvoms reikalauti kainų kėlimo. Tačiau jie turi prisiminti paprastus, pasiturinčius žmones, jie turi parodyti šiek tiek daugiau užuojautos tiems, kam patinka rūkyti.“

Pasaulinės vėžio dienos proga paskelbtame pranešime Sveikatos apsaugos ministras Simon Harris sakė, kad greitai bus paskelbta nauja Nacionalinė vėžio strategija. Joje pagrindinis dėmesys bus skiriamas vėžio prevencijai, ankstyvai diagnostikai ir vėžio gydymo tobulinimui.

Pareiškime pažymima, kad Pasaulio sveikatos organizacija apskaičiavo, jog 30 – 40 procentų vėžio atvejų galima išvengti.

Vertinimas: 5.0. Balsų skaičius: 2
Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

dvidešimt + 3 =