Pradžia » Airija » G.Adams nerimauja dėl taikos; T.May keliauja į pasimatymą su D.Trumpu

G.Adams nerimauja dėl taikos; T.May keliauja į pasimatymą su D.Trumpu

By rte.ie │adiena.lt

Brexit sunaikins taiką

Vakar Dubline vykusioje „Sinn Féin” partijos konferencijoje, skirtoje Airijos suvienijimo klausimui, Gerry Adams išreiškė nerimą, kad Šiaurės Airijos „ištraukimas“ iš Europos Sąjungos sudėties „sunaikins“ Didžiojo Penktadienio taikos sutartį (angl. Good Friday Aggreement).

Jo teigimu, pagrindinės žmonių teisės, susijusios su suverenumu, pilietiškumu, ginklų eksploatavimo nutraukimu, teisingumu ir politiškumu, įtvirtintos 1998 metų susitarime, gali būti pamintos. Tuo tarpu Britanijos vyriausybė sako, kad Brexit neturės įtakos nė vienam Susitarimo žodžiui, visos baimės yra nepagrįstos ir grįžimo prie praeityje buvusių sienų nebus.

„Sinn Féin“ prezidentas mano, kad po JK atsiskyrimo Šiaurės Airija turėtų turėti specialų statusą 27 valstybių sąjungoje ir teigė, jog tai neturėtų paveikti konstitucinio susitarimo, užtikrinančio priklausymą Jungtinei Karalystei.

Referendume dėl pasilikimo ES sudėtyje Šiaurės Airija balsų dauguma (56 proc.) nubalsavimo „už“. Didžiosios Britanijos vyriausybės ketinimą „paimti“ Šiaurės Airiją iš ES, nepaisant žmonių noro pasilikti, G.Adams pavadino „priešišku veiksmu“ ne tik dėl „kietų“ sienų pasekmių, bet ir dėl neigiamo poveikio Didžiojo penktadienio susitarimui. Neabejotina, jog poveikis bus, nes Britanijos premjerė ketina nutraukti JK teritorijoje Europos Teismo jurisdikciją bei pašalinti Britaniją iš Europos žmogaus teisių ir laisvių Konvencijos.

G.Adams sakė: „Strateginis Airijos vyriausybės tikslas derybose su ES valstybėmis turi būti - specialus Šiaurės Airijos statusas Europos Sąjungoje. Prioritetai išlieka tie patys: ekonominiai ir prekybos susitarimai, taikos procesas, sienų klausimas bei bendra kelionių erdvė.
Visos Airijos forume šalies vyriausybė ir Britanijos premjerė T.May jau sutiko, kad jokiu būdu negalima sugrįžti prie ankstesnių sienų su Šiaurės Airija. Be to, Britanija turi prisiminti, kad pagal Didžiojo Penktadienio susitarimą, Šiaurės Airijos piliečiai turi teisę į Airijos ir ES pilietybę.“

T. May – pirmoji pasaulio šalių lyderė, susitiksianti su naujuoju JAV prezidentu

Tuo tarpu Britanijos premjerė ministrė Theresa May skuba užmegzti draugiškus santykius su naujuoju JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Jos vizitas numatytas ateinantį penktadienį. T.May – pirmoji pasaulio valstybių lyderė, besilankysianti atnaujintuose Baltuosiuose rūmuose.

Moterų eitynės Dubline. ©Twitter

Kelionė – apgalvotas Britanijos premjerės ėjimas santykių su prezidentu derinime po daugumai šoką sukėlusių rinkimų lapkričio mėnesį. Jis vyks po šio savaitgalio, kurio metu šimtai tūkstančių žmonių JAV, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir visame pasaulyje prisijungė prie moterų eitynių, protestuojančių prieš magnato prezidentavimą. Moterų nepasitenkinimą sukėlė pastarojo meto prieštaringi D.Trumpo išsireiškimai moterų atžvilgiu.

T.May pažadėjo būti „labai nuoširdžia“ derybų metu ir aiškiai parodyti, kad kai kurios prezidento pastabos „nepriimtinos“, įskaitant paviešintą 2005 metų įrašą, kur jis giriasi savo „žygdarbiais“, paskatinusį masinių protestų bangas.

T.May sakė: „Kai aš sėdėsiu su juo (su Trumpu), manau, pirmiausia tema bus apie moterų vaidmenį, tuo labiau, kad aš būsiu ten, kaip moteris – premjerė. Aš nebijosiu pasakyti, kas man yra nepriimtina.“

Premjerė yra „tikra“, kad bus aptartas prekybinis ir verslo susitarimas tarp šalių, nepaisant prezidento nubrėžtos „Amerika – pirmoje vietoje“ (angl. America first) strategijos. Jos manymu, JK ir JAV gali sumažinti verslui trukdančius barjerus bei pasų sistemą jau dabar, prieš pasirašant oficialų susitarimą po Brexit.

Vertinimo dar nėra.
Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

2 × 2 =