Pradžia » Kultūra » Juozui Statkevičiui – garbės ženklas ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“

Juozui Statkevičiui – garbės ženklas ,,Nešk savo šviesą ir tikėk“

By adiena.lt

Antradienį kadenciją baigiantis Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis mados ir teatro kostiumų dailininkui Juozui Statkevičiui įteikė aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą, garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Kultūros ministerijos nuotrauka

J. Statkevičiui apdovanojimas įteiktas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

„Man labai džiugu ir malonu įteikti aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą žmogui, kurio darbai ir kūrybinis kelias geriausiai atspindi lietuviškos mados bei vizualiosios kultūros industriją. Išskirtiniai J. Statkevičiaus sukurti kostiumai teatro, baleto, dramos scenai ir aukštosios mados kolekcijos – daugiau nei kostiumai ar šou. Tai emocijos, pasakojimai ir filosofija, atspindinti naujausias socialines ir vertybines tendencijas tiek mūsų šalyje, tiek pasaulyje“, – įteikdamas apdovanojimą sakė Š. Birutis.

Lietuvos mados ir teatro kostiumų dailininkas J. Statkevičius Lietuvoje yra unikalus mados bei kultūros fenomenas – pirmasis Baltijos šalių dizaineris, parodęs savo aukštosios mados kolekciją pasauline madų sostine laikomame Paryžiuje ir įtraukęs Lietuvą į pasaulio mados akiratį. Iškalbingi jo kūrybos dešimtmečiai – kuria kostiumus Lietuvos režisierių: E. Nekrošiaus, G. Varno, R. Tumino, A. Cholinos, D. Ibelhauptaitės, O. Koršunovo, J. Lingio, J. Turo, J. Smorigino spektakliams, bendradarbiavo su Rygos, Versalio teatru, Tel Avivo opera, „Vilnius City Opera“. J. Statkevičius turi ypatingą, subtilų skonį ir stiliaus jausmą, puikiai žino kostiumo istorinius stilius, meno istoriją.

Nuo 1992 m. J.Statkevičius kasmet kuria drabužių kolekcijas, kurias nuo 1999 m. papildė ir aukštosios mados kolekcijos. Geografinis J. Statkevičiaus kūrybos žemėlapis, be jau minėtų Europos miestų, margas kitais taškais, kuriuos pasiekė talentinga dizainerio ranka arba jo kūriniai: Niujorkas, Čikaga, Holivudas, Palm Byčas, Viena, Londonas, Berlynas, Sidnėjus, Seulas, Tokijas.

„Juozas Statkevičius couture“ apdarais besipuošiančios garsios Lietuvos ir pasaulio moterys – Alma Adamkienė, Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga, garsios Rusijos mados redaktorės Evelina Chromčenko ir Aliona Doleckaja, filantropė Audrey Gruss, Danijos princesė Mary, garsi manekenė Svetlana Griaznova, šou pasaulio garsenybės Bjork, Kyra Sedgwick, Naomi Watts, Nicole Richie – aukščiausios kokybės drabužių liudytojos.

Parengta pagal Kultūros ministerijos pranešimą.

Vertinimo dar nėra.
Prašome palaukti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

keturi × 2 =